Er den stationære PC død?

Erfaringer fra fortiden viser, at man generelt skal være lidt forsigtig med, at annoncere ting og fænomener som døde. Dengang de første fotografier blev offentliggjort var der mange der mente at kameraet medbringer døden for malerens pensel. Det elektroniske keyboard skulle have været døden for klaveret.

Nu, over 200 år senere, er digitale kameraer hvermandseje. Faktisk ejer hver eneste af os typisk flere af slagsen og vi har dem hele tiden med os. Alligevel, der bliver malet flere billeder end nogensinde. Og de redskaber og materialer der skal bruges til at male, kan fås overalt, selv i supermarkeder.

Det eneste indenfor maleriet som er død, det er de gamle mestre. Og de er blevet efterfulgt af nye mestre.   Hvad med Pc’en så, har den stadig en eksistensberettigelse? Og klaverer? Også dem findes der flere af end nogensinde. Og de dyreste elektroniske keyboards er dem der bedst formår at efterligne den rigtige vare, klaveret.

PC vs bærbar

En stationær Pc virker gammeldags. Den er stor, kantet, tung, og den fylder meget i rummet. Den har brug for 220V strøm, konstant. Når den skal flyttes, skal man hive kabler og stik ud, som skal sættes ind de rigtige steder igen, før den kan bruges. Den er bøvlet og kluntet, bruger masser af strøm, er umoderne.

En bærbar computer til gengæld er let, elegant og, vel, bærbar.

Hvorfor findes der så stadig stationære pc’er? Vel, selv om de er kluntede, de har stadig noget at byde på som bærbare har svær at hamle op med: Plads og power til avancerede og kraftige komponenter.

Kraftige cpu’er og grafikkort har brug for kraftige kølere, som har brug for plads. Køleren i en bærbar skal klare det samme, men med kun en brøkdel af pladsforbrug. Fordi plads er absolut mangelvare i en bærbar. Det samme gælder for alle andre elementer.

Derfor vil en bærbar der har samme råstyrke som en stationær altid være væsentligt dyrere.

Tænk dig om før du køber

Impulskøb er generelt en dårlig ide. Men, når du vil købe en computer kan det virkelig betale sig at gøre sig klog, inden du åbner Dankort-appen på din smartphone. Du skal leve med din computer i flere år. Der er ikke sjovt når man efter et par uger, finder ud af at den ikke er god til, til netop det man mest har brug for.

Eller at den er alt for god, lig med alt for dyrt, til det man faktisk har brug for.

Fx bruger du din computer mest til at skrive på, eller streame Netflix, er det spild af penge hvis man har betalt ekstra, for high-end cpu og grafikkort.  Omvendt, er det skuffende når du vil arbejde med 3d animation. Eller når du vil redigere videofilm, og dit grafikkort er del af cpu’en og æder halvdelen af maskinen RAM, fordi du valgte en billigere model.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *